TÜBİTAK’ın Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi, araştırmacılara ve üniversite öğrencilerine dünyanın en prestijli elektronik yayyınlarına ücretsiz erişim imkanı sağlıyor.
‘Ulusal Akademik Site Lisansı’ projesi ile bütçe ve teknik altyapı olanakları yetersiz üniversite kütüphaneleri, ScienceDirect, IEEE/IEE, BMJ Online Journals’ın da aralarında bulunduğu veri tabanlarına ücretsiz ulaşabiliyor.
Bugüne kadar 17 milyon dolar harcanan projeden 100 bin öğretim görevlisi, 2 milyon üniversite öğrencisi ve 48 Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi yararlanıyor.
Üniversite ve araştırma kurumlarına bilgi ve erişim hizmetleri sunan TÜBİTAK bünyesinde faaliyet gösteren merkezin oluşturduğu Ulusal Akademik Ağ (UlakNET) altyapısıyla oluşturulan proje, elektronik bilgi kaynaklarına Türkiye çapında yaygın erişim imkanı sağlıyor.
Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) Müdürü Prof.Dr. Cem SARAÇ, bütçe kaynaklarının yetersiz olması nedeniyle çok sayıda üniversitenin elektronik yollarla bilgi kaynaklarına erişemediğini kaydetti.
Saraç, TÜBİTAK-ULAKBİM’in, Türkiye’deki üniversite ve araştırma kurumlarının ihtiyaç duyduğu elektronik bilgi kaynaklarına erişimi yaygınlaştırmak amacı ile ulusal abonelik girişimi çalışmalarını başlattıklarını anlattı:
“ULAKBİM, Türkiye’deki tüm üniversitelerin, KKTC üniversitelerinin, TÜBİTAK enstitülerinin askeri okulların, polis akademilerinin internet hizmetlerinin sağlanmasının yanı sıra, elektronik bilgi kaynaklarına ulusal akademik erişimi yaygınlaştırmak amacıyla, adı geçen akademik kurumlar adına yayınevleri ile ‘Ulusal Akdemik Site Lisansı’ anlaşmaları yapmaya başladı. Bu kapsama Sağlık Bakanlığına bağlı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri de dahil edildi.”
Üniversiteler için ScienceDirect, IEEE/IEE, BMJ Online Journals, BMJ Clinical Evidence, Web of Science, CAB Abstracts, Engineering Village 2, Journal Citation Report veri tabanlarına, eğitim ve araştırma hastaneleri için de; ScienceDirect Health Sciences, Web of Science, OVID-Lippincott Williams&Wilkins, Springer veri tabanlarına Ulusal Akademik Site Lisansı kapsamında abonelik yapıldığını belirten Saraç, söz konusu veri tabanlarının ilgili kurumların kullanımına açıldığını kaydetti.
Saraç, ULAKBİM’in 2008-2012 Stratejik Planı’nda yer alan Ulusal Akademik Site Lisansı çalışmalarını geliştirerek devam ettirmeyi planladıklarını da anlattı:
“ULAKBİM Ulusal Akademik Site Lisansı çalışmalarıyla; tek noktadan güçlü müzakere etkisi, bilimsel bilgiye erişimde fırsat eşitliği, araştırma faaliyetlerinin ülke genelinde etkinleşmesi, otorite bilgi kaynaklarına ulusal çapta yaygın erişim imkanının sağlanması, insan gücü ve kaynak tasarrufu, bilimsel çalışmalarda ülkemizin rekabet gücünü artırma yönünde ulusal ölçekte katkı sağlandığı da bilinmelidir.
Bugüne kadar 17 milyon dolar harcanan projeden 100 bin öğretim görevlisi, 2 milyon üniversite öğrencisi ve 48 Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi yararlanıyor.”
Yazar: Hüsnü Aslan
Kaynak: CNNTürk