Peer Review Week 2020 (Akran Değerlendirmesi Haftası) etkinlikleri kapsamında “Hakem Değerlendirme Süreci ve TR Dizin” semineri gerçekleştirildi

TÜBİTAK ULAKBİM TR Dizin hizmeti kapsamında ulusal bilimsel süreli yayıncılığın gelişmesine katkı sağlamak amacıyla 24 Eylül 2020 tarihinde “Hakem Değerlendirme Süreci ve TR Dizin” online semineri düzenlendi.

Peer Review Week 2020 etkinlikleri bünyesinde, TÜBİTAK ULAKBİM ve TR Dizin olarak üyesi olduğumuz European Association of Science Editors (EASE) Turkish Regional Chapter’ın da etkinliklerinden biri olan “Hakem Değerlendirme Süreci ve TR Dizin” online semineri anlık olarak 500 kişi tarafından izlendi. ULAKBİM Youtube kanalı üzerinden (https://www.youtube.com/watch?v=CvgsxTDIEiw) yayınlanan etkinlik 24 saat içerisinde 2100, 3 günde ise 2400 izlenme sayısına ulaştı.

Etkinlik, ULAKBİM Müdürü M. Mirat SATOĞLU’nun açılış konuşması ile başladı. SATOĞLU konuşmasında TR Dizin kapsamında zaman zaman süreli yayıncılıkla ilgili eğitimler düzenlediklerinden bahisle en son olarak 23-30 Haziran 2020 tarihleri arasında 4 ayrı tema ile gerçekleştirilen “Bilimsel Yayıncılık Seminerleri”nin yoğun ilgi görmesinin yanı sıra YouTube kanalı üzerinden anlık izlenme sayılarının yüksek olmasının ve toplamda 40 bini aşan izlenme oranıyla rekor kırılmasının kendilerini memnun ettiğini, yeni  benzer etkinlikler için de motive olduklarını söyledi.

Hakem değerlendirme sürecinin yayıncılıkta uzun zamandır uygulandığını ifade eden SATOĞLU akademik değerlendirmelerde, atama ve yükseltmelerde uzun yıllardır yer alan hakemli dergilerin çok önemli bir yere sahip olduğunu, süreli yayıncılıkta editörler kadar hakemlere de büyük görevler düştüğünü dile getirdi.

SATOĞLU, ulusal atıf dizini olarak ilk sürümü 2018 yılında yayımlanan TR Dizin’in her geçen gün yeni özellikleri ile geliştirilmeye devam edildiğini belirterek dergi, yazar ve kurum verileri üzerinden atıf bilgileri ile analiz sonuçlarına erişim sağlandığını ifade etti. Bunun yanı sıra dergi atıf ortalaması, kendine atıf sayısı ve ortalaması, yayınlar üzerinden analizler, araştırmacının almış olduğu atıf, kendine atıfı, kurum ve yazar işbirlikleri gibi analiz detaylarının da paylaşıldığını söyleyen SATOĞLU, veri tabanı üzerinden sağlıklı ve doğru analizler için çalışmalara devam ettiklerini belirtti.

TR Dizin Komite üyesi Prof. Dr. Ertuğrul KILIÇ’ın oturum başkanlığını yaptığı etkinlik, TR Dizin Komite Üyelerinden Prof. Dr. Emine ÖZMETE, Prof. Dr. Canan ULUOĞLU, Prof. Dr. Zeynel CEBECİ ve Prof. Dr. Ali Ekber ŞAHİN’in sunumları ile devam etti.

Prof. Dr. Emine ÖZMETE “Hakem Değerlendirme Süreci” başlıklı sunumunda süreçle ilgili genel bilgiler vererek nelere dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. “Bir Makalenin Etik Yönden Değerlendirilmesi“ başlıklı sunumu ile Prof. Dr. Canan ULUOĞLU  editör ve yazar gözüyle bir makalenin etik yönden değerlendirilmesi konusunda detaylı bilgiler paylaştı. Prof. Dr. Zeynel CEBECİ tarafından gerçekleştirilen “Hakemlik Sürecinde İstatistiksel İncelemenin Önemi” başlıklı sunumda ise araştırmalarda yapılan istatistiksel eksiklik ve hatalara değinilerek, yayının kalitesini etkileyen önemli bir faktör olduğu vurgulandı. Seminerin son konuşmacısı olarak Prof. Dr. Ali Ekber ŞAHİN, dergilerin TR Dizin kriterleri doğrultusunda değerlendirilmesinde nelere dikkat edildiği ve önem verildiğini açıklayan “TR Dizin’e Dergi Seçiminde Dergilerin Hakem Değerlendirme Süreçlerinin Etkisi” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

Katılımcılar tarafından iletilen soruların da cevaplanmasıyla birlikte 3 saat süren etkinlik sunumlarına TR Dizin Toplantılar sayfasından (https://etkinlik.ulakbim.gov.tr/category/2/) erişilebilmektedir.

Ayrıca, Youtube kanalı üzerinden ilgili oynatma listesi üzerinden tekrar izleyebilirsiniz.

  • EMİNE ÖZMETE  –   “Hakem Değerlendirme Süreci” [PDF]
  • CANAN ULUOĞLU  –   “Bir Makalenin Etik Yönden Değerlendirilmesi “ [PDF]
  • ZEYNEL CEBECİ  –   “Hakemlik Sürecinde İstatistiksel İncelemenin Önemi” [PDF]
  • ALİ EKBER ŞAHİN –   “TR Dizin’e Dergi Seçiminde Dergilerin Hakem Değerlendirme Süreçlerinin Etkisi” [PDF]
© 2024 Cahit Arf Bilgi Merkezi