TR Dizin Bölgesel Editör Çalıştayı Edirne’de Düzenlendi
TÜBİTAK ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi tarafından, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde ulusal bilimsel yayın kalitesinin artırılması ile Ulusal Atıf Dizini ve Performans Ölçümlenmesi sağlayan TR Dizinin yeni ara yüzünün tanıtımı ve eğitimini vermek amacıyla, 06 Mayıs 2019 tarihinde Edirne’de “TR Dizin Bölgesel Editör Çalıştayı” düzenlendi.
Bilimsel dergi editörleri, kurul üyeleri ve yayıncılara yönelik düzenlenen çalıştayda, TR Dizin kriterleri ve süreçleri, TÜBİTAK Açık Bilim Politikası, editörlük, hakemlik, etik uygulamalar ve yağmacı dergiler hakkında bilgiler verildi.
Dört oturumda gerçekleşen programa Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun, Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Bülent Akyay, Cahit Arf Bilgi Merkezi Müdür Yardımcısı Mustafa Sancar, EASE (European Association of Science Editors) Türkiye Bölümü Trakya Üniversitesi Üyeleri, TÜBİTAK ULAKBİM TR Dizin Grubu uzmanları ve akademisyenler katıldı.
Cahit Arf Bilgi Merkezi Müdür Yardımcısı Mustafa Sancar konuşmasında Editör Çalıştaylarının ilkine ev sahipliği yapan Trakya Üniversitesine ve çalıştayın gerçekleşmesine büyük emek veren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun’a teşekkür ederek, bilimsel dergi editörleri, kurul üyeleri ve yayıncılara yönelik programların bölgelere göre çeşitli üniversiteler ile iş birliği içerisinde devam edeceğini bildirdi.
Trakya Üniversitesinin Balkanlar konusunda uzman bir üniversite olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu artık yeni bir uzmanlık alanın ortaya çıktığını, bu uzmanlık alanının ise “Dergicilik” olduğunu belitti. Prof. Dr. Cem Uzun’un büyük gayretleriyle bu konudaki uzmanlıklarını pekiştirdiklerini ifade etti.
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun destekleriyle bugüne kadar bilimsel anlamda çok ciddi toplantılar yaptıklarını ifade eden Rektör Yardımcısı ve TR Dizin Komite Üyesi Prof. Dr. Cem Uzun, Pippa SMART tarafından yazılan “Editör El Kitabı” Türkçe çevirisini TR Dizin Komite üyesi Prof. Dr. Orhan Yılmaz ile beraber bu alandaki ihtiyaca binaen yaptıklarını belirtti. Türkiye’nin dört bir yanından 146 katılımcının kayıt yaptırdıklarını ifade eden Prof. Dr. Uzun; uzaklardan bir şeyler öğrenmek ve paylaşmak için gelen dinleyicilere teşekkür etti.
Açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. Dört oturum şeklinde gerçekleştirilen çalıştayın Cahit Arf Bilgi Merkezi Müdür Yardımcısı Mustafa Sancar başkanlığındaki ilk oturumunda TR Dizin uzmanlarından Sibel Tabanlıoğlu “TR Dizin Hakkında-Süreçler”, Nuray Demirkol “TR Dizin’de Yer Almak İçin Nelere Dikkat Etmeliyim? Dergi Değerlendirme Kriterleri” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.
Remzi Özer başkanlığındaki ikinci oturumda TR Dizin uzmanlarından Mehmet Boz “TR Dizin Editör Süreç Yönetim Eğitimi”, Ebru Soyuyüce Aydın “Açık Bilim Politikası ve Uygulamaları” konularında bilgi verdiler.
Dr. Öğr. Üyesi Bülent Akyay başkanlığındaki üçüncü oturumda Rektör Yardımcısı ve Tr Dizin Komite Üyesi Prof. Dr. Cem Uzun “Editörlük-Uluslararası Standartlar Doğrultusunda Derginizi Nasıl İyileştirebilirsiniz?” ve “Etik-Editörler İçin Örneklerle Yayın Etiği Uygulamaları” başlıklı sunumları ile katkı verdiler.
Arş. Gör. Dr. Erdem Demiröz başkanlığındaki son oturumda ise Doç. Dr. Kadri Kıran “Hakemlik (Danışmanlık)”, Prof. Dr. Zafer Koçak “Yağmacı Dergiler” isimli sunumunu gerçekleştirdi.
Çalıştay, katılımcılara sertifikalarının sunulması ve hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.
Editör El Kitabı’na ulaşmak için tıklayınız